Rośnie zainteresowanie zdrową żywnością oraz naturalnymi alternatywami produktów spożywczych, szczególnie tych, które lubimy podjadać.
Niezdrowe przysmaki
Przeciętna dieta zawiera zbyt dużo takich składników jak sól, złe tłuszcze i węglowodany oraz cukry proste. Są one zawarte w przekąskach, po które często sięgamy pomiędzy posiłkami. Jeśli spożywamy je ciągle to doprowadzamy do problemów z układem krążenia i sercem, nadwagi, otyłości, cukrzycy oraz zaburzeń układu odpornościowego, co w konsekwencji prowadzi do wielu chorób i dolegliwości.
Nie musimy rezygnować z przysmaków takich jak chipsy, frytki, słodkie napoje i słodycze, możemy je zastąpić czymś innym.
Zjadamy zdecydowanie za dużo soli. Przekraczamy normę nawet trzykrotnie! To dlatego, że dosalamy jedzenie – choć sól zawarta jest w większości ogólnodostępnych produktów spożywczych. Bardzo popularne są również słone przekąski, takie jak chipsy czy słone paluszki oraz solone frytki. Na szczęście, całkiem łatwo o ich zdrowe zamienniki.
Doskonale smakują chipsy zrobione domowym sposobem z
– ziemniaków, buraków, jarmużu a nawet bananów.
Ważne by do tego rodzaju przekąsek nie dodawać soli kuchennej. Jeśli nie można obyć się bez jej smaku, warto zamienić ją na sól himalajską, o wiele bardziej zdrową i bogatą w liczne składniki odżywcze. Starajmy się także domowe chipsy piec, a nie smażyć. Frytki, które można we własnym zakresie przyrządzić z batatów lub selera upieczone z niewielkim dodatkiem oliwy oraz przypraw, posolone ewentualnie odrobiną himalajskiej soli, szybką wyprą klasyczne, tłuste i słone frytki.
Słodkie – też zdrowe
Podobnie jak w przypadku soli – spożywamy o wiele za dużo pozbawionego wszelkich witamin czy wartości odżywczych, poza kaloriami, białego cukru. Sprzyja on rozwijaniu się i namnażaniu bakterii, przyspieszając tym samym rozwój wielu chorób oraz infekcji. Najlepiej więc wyeliminować biały cukier z diety na rzecz jego zdrowszych zamienników:
-niskokaloryczny cukier brzozowy (ksylitol), bogaty w żelazo, magnez i potas
-miód
-cukier kokosowy, mający rewelacyjny wpływ na zęby sproszkowany wyciąg z korzenia lukrecji czy bogaty w wartości odżywcze i działający leczniczo
Zamiast po słodzone napoje, warto sięgać po naturalne owocowe soki, a najlepiej robić je we własnym zakresie, gdyż świeże owoce zawierają najwięcej witamin. Nie polecamy także napojów energetycznych oraz często dosładzanych napojów izotonicznych. Ich doskonałym zamiennikiem jest woda kokosowa, którą również można kupić w puszcze, butelce lub kartonie, a która zawiera bardzo dużo wartości odżywczych i praktycznie żadnych szkodzących nam składników.
Na bazie zdrowych zamienników cukru możemy przygotowywać pyszne desery owocowe, które nie obciążą tak naszego organizmu jak przetworzone słodycze. Zamiast nich warto więc na przykład zaserwować sobie niskotłuszczowy jogurt z dodatkiem jagód czy truskawek i odrobiną cukru brzozowego, świetnie także smakują grillowane owoce, np. jabłka, ananasy czy gruszki, które można podawać w miodzie.
Warto też w ramach zdrowej, słodkiej przekąski sięgnąć po gorzką czekoladę. Zawiera ona zdrowe węglowodany, magnez, potas i żelazo, bardzo dobrze wpływa na pracę serca, układu krwionośnego oraz nerek.
Domowe chipsy z marchewki
Marchewka zawiera mnóstwo witaminy A, która odpowiada m.in. za dobry wzrok.
Składniki:
• 3-4 marchewki
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• pół łyżeczki ostrej papryki (lub mniej)
• cynamon
• sól
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Marchewki obierz, umyj, osusz i pokrój na talarki lub długie paski za pomocą obieraczki. Włóż do miski, dodaj olej, wymieszaj, następnie wsyp przyprawy. Ułóż na papierze do pieczenia tak, aby się nie stykały i piecz przez 15-20 min (w zależności od grubości), aby uzyskać złote i chrupiące chipsy.